• Zveřejněno: 22.09.2018
  • Autor: (Předvýběr.CZ)

Sedm z deseti zaměstnanců práce stresuje - u 52 % lidí jde jen o nárazové situace, nicméně 19 % uvádí, že je práce psychicky vyčerpává trvale. Vyplývá to z online průzkumu, který mezi zaměstnanci uskutečnila personální společnost Předvýběr.CZ.Sedmadvacet procent dotázaných uvedlo, že je práce spíše nestresuje, jen dvě procenta tvrdí, že vůbec.

Stress

Zajímavé jsou důvody, které v práci vytvářejí tlak na zaměstnance. „Pro čtyřiatřicet procent respondentů je nejstresovějšímfaktorem špatná organizace práce,“ říká František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ. Hned druhým stresorem je osobní kvalita šéfa (25 %), na třetím místě je příliš mnoho úkolů (22 %) a čtvrtým nejsilnějším faktorem jsou vztahy mezi kolegy (6 %).

„Zbývající důvody jsou často kombinací již uvedených faktorů, nezvládání komunikace se zákazníky nebo špatná platební morálka zaměstnavatelů,“ dodává František Boudný.

Šest z deseti účastníků průzkumu tvrdí, že je během práce postihl syndrom vyhoření. „To je samozřejmě nepřesné. Vzhledem k tomu, že zrovna připravujeme říjnový seminář na toto téma, vím, že lidé tak označují nadměrnou psychickou zátěž v práci, ale skutečné vyčerpání z práce se týká zhruba pětiny zaměstnanců,“ upřesňuje šéf Předvýběru.CZ.

„Poznat, že jde skutečně o syndrom vyhoření, je složité i pro odborníky. Svědčí o tom, že podle naší ankety mezi firemními šéfy a personalisty 54 % hlásí zkušenost s vyhořelým zaměstnancem,“ říká František Boudný. Jenom osm procent firem ale má nebo plánuje zavést interní program, díky kterému zaměstnavatel dokáže rozpoznat blížící se psychické problémy kolegů.

Předvýběr.CZ je česká personální společnost, která působí na trhu od roku 2008. Soustředí se na předvýběr vhodných kandidátů, kdy oslovuje uchazeče přes online pracovní portály, online databáze a rozsáhlou interní databázi kontaktů. Výsledkem úsilí společnosti je více než 150 zpracovaných pracovních pozic měsíčně, nejenom v České republice, ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku. O kvalitní vyhledávání a relevantnost kandidátů se stará 30 zaměstnanců. Předvýběr.CZ je partnerem klubu úřadujících mistrů Technology Florbal Mladá Boleslav, fotbalového klubu FC Vysočina Jihlava a platformy ELIIT pomáhající profesionálním sportovcům se začleněním do běžného života po ukončení kariéry.