• Zveřejněno: 07.06.2018
  • Autor: OS ZPTNS a P KOV České pošty, s. p. + red
Poštovní služby jsou veřejné, Česká pošta na ně doplácí

Praha - Veřejné slyšení v Senátu PČR k „Petici za spravedlivou úhradu nákladů základních poštovních služeb“, se konalo v úterý, 5.6.2018. Petici podepsalo 13 891 zaměstnanců České pošty a občanů České republiky. 

Úspory jdou na úkor zaměstnanců
Česká pošta má zákonem uložené povinnosti, které vzhledem k rozsahu a vysokým nákladům jsou velkou ekonomickou zátěží. Náklady ročně přesahují dvě miliardy korun, stát přispívá maximálně čtvrtinou. Česká pošta tyto služby hradí z velké části sama. To znamená neustálé hledání úspor ve všech oblastech. Nejvíce nedostatek peněz pociťují zaměstnanci, kteří pracují za nízké mzdy a často ve špatných pracovních podmínkách.
„Požadujeme změnu zákona o poštovních službách. Stát musí hradit náklady na ztrátové základní poštovní služby, které České poště zákonem ukládá. Jedině tak budou peníze na zvýšení mezd zaměstnanců, které jsou velmi nízké“ řekla Jindřiška Budweiserová, předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, který petici sestavil a předložil Poslanecké sněmovně PČR, Senátu PČR a Vládě ČR.

Mzdy na poštách hluboko pod celostátním průměrem
Mzdy většiny zaměstnanců České pošty jsou hluboko pod úrovní mezd v národním hospodářství, přestože za poslední tři roky mzdy zaměstnanců rostly cca o 13 %. Průměrná mzda v národním hospodářství v roce 2017 byla cca 29 500 Kč, zatímco u České pošty jen necelých 24 000 Kč. Nutno říci, že průměrné mzdy dosáhne málo zaměstnanců, převážná část pracuje za méně než 20 000 Kč.
Pro zaměstnance České pošty je nezbytné, aby stát spravedlivě přistupoval k poštovním službám obdobně jako k službám v autobusové a železniční dopravě a hradil také náklady na základní poštovní služby. Stávající výše limitu úhrady čistých nákladů na základní poštovní služby stanovená zákonem je nedostatečná a neporovnatelná s jinými odvětvími. Nespravedlivě vynaložené peníze chybí na slušné mzdy, ale také na nezbytný rozvoj státního podniku Česká pošta, největšího zaměstnavatele v zemi a strategického partnera státu.

__________________________________________________________________________________________

Odborový svaz a Podnikový koordinační odborový výbor zastupují téměř 9 000 členů odborů v řadách zaměstnanců České pošty a je největší odborovou organizací na České poště.

Veřejné slyšení v Senátu PČR k Petici za spravedlivou úhradu nákladů základních poštovních služeb proběhlo za účasti zástupců Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, České pošty, s. p., ČMKOS, ministerstva vnitra, financí a průmyslu a obchodu a Petičního výboru PS PČR. Slyšení se také zúčastnilo Sdružení místních samospráv a Svazu měst a obcí, které dostupnost poštovních služeb velmi zajímá.
Slyšení proběhlo na odborné úrovni, vyjádření všech zúčastněných akcentovala nezbytnost řešení podmínek České pošty. Důležitá je spolupráce petičních výborů Senátu a Poslanecké sněmovny PČR při řešení této problematiky. Jak uvedla prof. Helena Válková, podmínky na České poště se musí změnit a systémově vyřešit.

Přílohy: