• Zveřejněno: 03.07.2018
  • Autor: (Zdroj: zdravotnickydenik.cz, red)

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové budou odbory dál trvat na plošném desetiprocentním zvýšení tabulkových platů, a to nejen pro sestry. „Další jednání s premiérem za všechny odborové svazy veřejných služeb máme 9. července a náš požadavek dál trvá,“ říká Žitníková v článku, který přinesl server zdravotnickydenik.cz.

 Zaměstnancům ve zdravotnictví se od ledna příštího roku mají zvýšit platy, sestrám se má zvýšit příplatek za směny o pět tisíc korun, takže ze dvou tisíc na sedm tisíc korun. Prohlásil to 12. června premiér Andrej Babiš. Jenže zdravotnické odbory by každopádně chtěly nejen navýšení příplatku pro sestry, ale i plošné desetiprocentní zvýšení tabulkových platů. Podle nich to Babiš slíbil koncem května a pak z tohoto svého slibu nepochopitelně couvl.

„Nesmíříme se s tím. Další jednání s premiérem za všechny odborové svazy veřejných služeb máme 9. července a náš požadavek dál trvá,“ reaguje na to šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.
„Je to zjištění, že slovo premiéra v civilizované zemi neplatí ani tři týdny! Na podzim k tomu všemu vydáme stanovisko,“ přidává předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, který navíc vyčítá ředitelům nemocnic, že z požadavku plošného přidání nakonec couvli. „Ředitelé nemocnic nás podtrhli,“ zlobí se.
Šéf LOK kývl i na to, že pokud premiér Babiš na požadavky zdravotnických odborů nepřistoupí, bude LOK další kroky plánovat v součinnosti se zdravotnickými odbory. „My jsme s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče postupovali v tomto vždy synergicky a nechtěli jsme dopustit, aby lékaři chtěli něco a sestry něco jiného – zatím jsme tu společnou linku drželi. I teď věřím tomu, že scénář bude společný. Máme nějaké obrysy v hlavě, ale musíme to projednat se členskou základnou. Před prázdninami ovšem už nebyl prostor lidi svolat, takže využijeme kanálů, které máme, abychom to mezi lidi dostali a abychom mohli už v září naše stanovisko vůči vládě formulovat. Ale samozřejmě i vůči ředitelům, protože ti nás podtrhli taky,“ dodává Martin Engel.
Asociace nemocnic ČR s pojišťovnami totiž začátkem června podepsala dohodu o tom, že k plošnému zvyšování platů nedojde. Podle dohody se tak zvýší jen příplatek za směny. U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. Odbory dlouhodobě kritizují rozdíly mezi odměňováním ve státních nemocnicích a nemocnicích jiných zřizovatelů. Zatímco platy prvních se řídí tarifními tabulkami, druzí pobírají smluvní mzdy, které se někdy nezvyšují tak, jak vláda deklaruje. Rozdíly jsou až desítky procent.
Žitníková k tomu nedávno připomněla, že bude připraven pozměňovací návrh zákona, který odměňování sjednotí. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky. U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy. Průměrná hrubá mzda všeobecných sester je podle odborů od 21 080 do 29 570 korun měsíčně podle délky praxe. Plat zaměstnanců ve státních zařízeních je od 25 700 do 34 160 korun. Smluvní mzdy pobírají zaměstnanci krajských, městských či soukromých nemocnic.