• Zveřejněno: 22.01.2019

Ani v roce 2019 si zaměstnanci menších provozů výrazně nepolepší

Malé firmy přidávají méně, než velké, poukazuje na to průzkum ČSOB pro MF DNES mezi firmami do 250­ zaměstnanců. Průzkum naznačuje, že ani v roce 2019 se do výraznějšího zvýšení mezd příliš nepoženou. Pracovníkům přidají sotva dvě procenta. 

Platy velká a malý

Téměř polovina malých a středních firem dokonce o­ zvyšování mezd vůbec neuvažuje. Více než pětiprocentní růst chystá necelých 12 procent firem, tří až pětiprocentní přidání plánuje více než 18 procent dotazovaných podniků. V průměru mají zaměstnanci těchto firem dostat přidáno o 1,8 procenta.

Tyto skutečnosti jsou v ostrém kontrastu s tím, co od svých zaměstnavatelů budou během kolektivního vyjednávání požadovat odboráři ve velkých podnicích. O mzdách pro letošek je zatím jasno jen v některých firmách, jinde jednání buď probíhají, nebo začnou v ­průběhu prvního čtvrtletí.

Jen vybraní mají nárok

Ve 43 procentech firem přidávají podle průzkumu jen vybraným pracovníkům. To je ve srovnání s velkými podniky výrazně jiné. Důvody mohou být spojené s případnou obavou z odchodu strategických zaměstnanců a s potřebností daného pracovníka pro chod a úspěch společnosti. Řada firem přiznává, že se orientuje také podle toho, jak platí jiné firmy v okolí. Například Amazon provádí revizi mezd každoročně ve druhém čtvrtletí roku. „Zkoumáme více než 130 místních zaměstnavatelů a porovnáváme mzdy i dostupné benefity na srovnatelných pozicích v rámci regionu. Podle toho pak upravujeme mzdy,“ sdělila mluvčí firmy.