• Zveřejněno: 06.11.2018
  • Autor: Evžen Staněk

Ekonomové diskutují o strategii hospodářské politiky do budoucna

Návrh rozpočtu na příští rok počítá s výdaji 1,5 biliónu korun. Z více než poloviny tuto částku tvoří platy zaměstnanců státu, příspěvky na chod sociálních zařízení, důchody, sociální dávky a další. Tedy tzv. mandatorní výdaje, které je ze zákona nutné vyplatit, ať jsou ekonomická situace a příjmy státu jakékoliv. Jakou hospodářskou politikuje zapotřebí přijmout, aby se potřebné peníze v ekonomice vybraly i v příštích letech, bez ohledu na ekonomický cyklus?

 mince - brambor

Peníze se zatím vybírat daří, ekonomika roste a s ní i odvody daní. Jak ale před časem varoval i Mezinárodní měnový fond (MMF), tempo růstu české ekonomiky brzy přibrzdí. Letos podle nového odhadu MMF zpomalí na 3,1 procenta z loňských 4,3 procenta. Příští rok se dále sníží a dosáhne tří procent.

Jakou hospodářskou politikuje zapotřebí přijmout, aby se potřebné peníze v ekonomice vybraly i v příštích letech, bez ohledu na ekonomický cyklus?

Podle předsedy největší odborové ústředny ČMKOS Josefa Středuly by obavy z „neufinancovatelnosti“ pro letošní i pro příští rok měly být liché. Středula připomíná, že součástí příjmové části rozpočtu jsou i příjmy ze zahraničí, konkrétně významné zdroje z Evropské unie. Také stav veřejných financí, jejichž součástí jsou rozpočty krajů a obcí, je aktuálně velmi příznivý.

Celý článek naleznete na serveru Novinky.cz, klikněte na aktivní odkaz viz. "Zdroj" níže.