• Zveřejněno: 16.11.2018
  • Autor: (FaV)

Ze zahraničí: Horký podzim u našich sousedů

Ačkoli to v českých médiích není patrné, Rakousko zažívá horký podzim. Důvodem jsou rozhodnutí tamní pravicové vlády, o které z českých mainstreamových médií víme vlastně jen to, že v otázce imigrace zaujímá postoje podobné těm našim. Prakticky vůbec se u nás nepíše o tom, že současná rakouská vláda dělá kroky, které zhoršují postavení tamních zaměstnanců a měly by oslabit i jejich odbory. 1. září tak vstoupil v platnost nový zákon o pracovní době, který zaměstnavatelům umožňuje navýšit normální pracovní dobu o 4 přesčasové hodiny. Tedy až na 12 hodin denně. Dosud to bylo 10 hodin.

Návrat do 19. století

Přesčasy podle vlády mají být dobrovolné. Podle odborů naopak jde o „jednostranný diktát ve prospěch zaměstnavatelů“. Zdůrazňují, že nyní každý zaměstnanec může být ke 12 hodinám práce denně a tím až k 60 hodinám týdně donucen. V novém zákoně totiž chybí ustanovení, že se k přesčasům mohou vyjádřit i závodní rady zaměstnanců a upravit je v kolektivních smlouvách. I proto šéf nejsilnějších odborů PRO GE Rainer Wimmer hovoří o tom, že za podobné situace slova vlády o dobrovolnosti nemají ani cenu papíru, na kterém jsou napsána.

Demonstrace 30. června 2018 ve Vídni

Demonstrace 30. června 2018 ve Vídni

Pro odbory se tak 1. září 2018 stalo černým dnem pro zaměstnance. Podle předsedy odborové ústředny ÖGB Wolfganga Katziana pravicí přijaté úpravy představují nehumánní útok proti zdraví a důstojnosti zaměstnanců a návrat do 19. století. Není divu, že ještě než nový zákon vstoupil v platnost, konaly se proti němu demonstrace. Už té první, k níž vyzvala odborová centrála ÖGB, se 30. června ve Vídni zúčastnilo 100 000 lidí. Další protest se uskutečnil 12. října před sídlem Sdružení průmyslníků, které je považováno za iniciátora změn k horšímu. Trval symbolicky 12 hodin, na které může být nyní pracovní doba prodloužena.

60 - hodin - naposledy

Jeden z transparentů poukazoval na to, že 60hodinový pracovním týden byl v Rakousku naposledy zaveden po jeho připojení k hitlerovskému Německu v letech 1938–1945

Celý článek najdete v Sondy Revue č. 11/2018. 

Pro časopis Sondy Revue klikněte na ikonku níže: Logo Sondy