• Zveřejněno: 02.03.2020
  • Autor: redakce

• Stravenky dnes používá asi 1,5 milionu zaměstnanců v papírové formě a téměř 500 tisíc již „platí“ výhradně elektronickou, speciální platební kartou.

• 27 miliard Kč stravného se ročně stává obratem sektoru pohostinství a maloobchodu.

• Zaměstnanci se stravenkami – „stravenkáři“ – chodí na obědy do restaurace 3x častěji než „nestravenkáři“. Více než 40 % „nestravenkářů“ si ohřívá z domova donesený oběd, přes 30 % jí studenou svačinu. „Nestravenkářů“ chodí na obědy do restaurace jen 19 %. Každý desátý vůbec neobědvá.

• 60 tisíc zaměstnavatelů (firem, organizací a úřadů) zapojených do této formy podpory stravování platí za služby stravenkových firem v průměru provizi 0,8 % z hodnoty stravenky.

• 20 000 restaurací, jídelen, bister a prodejen rychlého občerstvení je zapojeno do systému akceptace stravenek, spolu s nimi také obchody potravin, řetězce, pekárny, masny, prodejny zdravé výživy – dohromady v České republice představují dostupnou síť více než 35 000 obchodních míst, ze kterých si může uživatel vybrat místo svého oběda nebo nákupu potravin.

• Roční obrat stravenek v sektoru stravování a pohostinství je 16 miliard Kč; průměrná provize za proplacení stravenky/hodnoty kreditu na straně provozovny je ve výši 3,9 % z její nominální hodnoty.

• Průměrně „stravenkář“ za oběd zaplatí 106 Kč, z toho 84 Kč zaplatí stravenkou a 22 Kč v hotovosti. K tržbám za stravenky je třeba připočíst 26 % dodatečného obratu z platby v hotovosti. Ročně tak „stravenkáři“ utratí v restauracích 20 miliard Kč.

• Ročně propadne méně než 0,3 % z celkového objemu stravenek, odhadem je to necelých 70 milionů Kč.

• Existence současné podoby systému zaměstnaneckého stravování (firemní jídelny a stravenky) má kromě pozitivního vlivu na zdraví zaměstnanců i pozitivní dopad na příjmy státního rozpočtu ve výši 1,2 miliardy Kč.