• Zveřejněno: 22.01.2019

Nejste spokojeni v práci? Pak nastal čas na změnu zaměstnavatele

Statistici koncem minulého roku ohlásili překročení hranice 30 tisíc korun u průměrné mzdy. Za 3. čtvrtletí 2018 činí dokonce 31 516 Kč. Pokud se však číslo na vaší výplatní pásce ani zdaleka nepřibližuje průměru, nedivte se. To je spíš statistická finta.

Do celostátního průměru se počítá jak váš plat, tak plat vašeho šéfa a jeho šéfů, poslanců, prezidenta… Daleko poctivější je tedy uvést takzvaný medián. To je veličina, která rozděluje řadu vzestupně seřazených výsledků na dvě stejně početné poloviny. Jinými slovy – půlka zaměstnanců bere méně, půlka více. A tady už jsme realitě blíž: medián mezd v ČR za 3. kvartál loňského roku dosáhl podle Českého statistického úřadu jen 27 719 Kč.

Job jumping velký

Firmy jsou více ochotny „pustit chlup“

Pokud pracujete ve firmě, kde dobře funguje odborová organizace, máte nejspíš pro letošek vyjednané platové přilepšení, zaručené kolektivní smlouvou. Například zaměstnavatelé v zemědělství se dohodli s odboráři na zvýšení minimálních mzdových tarifů o 6,5 procenta, učitelé dokonce o celkových 10 % (plus 5 % do pohyblivých složek mzdy). České dráhy zvýší zaměstnancům mzdy o 5,5 procenta a zvednou i některé příplatky. O pět procent si polepší také zaměstnanci Sokolovské uhelné, o osm procent vzrostou mzdy i zaměstnancům firmy Continental Barum…

Máte pochopitelně množnost a jít si říci o zvýšení platu. Vyjednávací pozici zaměstnanců dnes posiluje skutečnost, že firmy stále bojují s jejich nedostatkem a jsou ochotny pro dobrého pracanta leccos udělat. Podle Hospodářské komory ČR například loni na 80 procent velkých zaměstnavatelů rozšířilo nabídku nejrůznějších benefitů.

Bodují zejména individuálními rozpočty na osobní rozvoj a prodlužováním placené dovolené na pět, případně i více týdnů. Stále populárnější jsou podle Hospodářské komory příspěvky na důchod, nebo možnosti zkrácení pracovního úvazku kvůli studiu nebo péči o děti. Zaměstnanci nepohrdnou ani finančními příspěvky a celými zdravotními programy.

Změna místa získává na popularitě

Pokud se ale chcete poohlédnout po novém zaměstnání, výčitky mít nemusíte. S takovým projevem „neloajálnosti“ nebudete na trhu zdaleka sami. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu Paylab Compensation Monitor, který sleduje vývoj platů a odměn zaměstnanců zejména v nových členských zemích EU včetně ČR. Podle výzkumu stoupá popularita takzvaného „job jumpingu“, tedy přecházení z jedné společnosti do druhé za lepším platem.

Lidé zkrátka jdou raději za lepším do jiné firmy, než by podstupovali často složité vyjednávání o zvýšení platu s nadřízeným. Tento trend je patrný zejména u zástupců mladších ročníků. Většina lidí dnes podle průzkumu vydrží u jednoho zaměstnavatele méně než dva roky. Jde o 50,3 procenta lidí. Loajálních zaměstnanců, kteří pracují u stejné společnosti více než pět let, je na trhu práce menšina, pouze 27,5 procenta dotázaných.