• Zveřejněno: 03.01.2020
 
Firemní kultura
 
Vítězem jihočeského krajského kola 5. ročníku soutěže T-Profi – Talenty pro firmy, které se uskutečnilo v listopadu na českobudějovickém výstavišti v rámci výstavy Vzdělání a řemeslo, se stal tým strojírenské společnosti Kern-Liebers CR. Druhé místo obsadilo družstvo MOTOR JIKOV GROUP a třetí celek Groz-Beckert Czech.
 
Cílem T-Profi je nejen přilákat děti k technice, ale také podporovat a rozšiřovat spolupráci firem se školami. „Tato soutěž naprosto originálním způsobem umožňuje žákům základních a středních škol reálně se dotknout techniky. Společně musí něco sestrojit podle manuálu, k tomu potřebují technické myšlení, musí rozumět technickému textu a být manuálně zdatní. Navíc musejí kolektivně spolupracovat, zorganizovat se a rozdělit si jednotlivé činnosti, aby dokázali v konkrétně daném čase úkol splnit. To je přesně to, co firmy očekávají od technicky vzdělaných absolventů škol,“ zdůraznil zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Janoušek, který v hodnotící odborné porotě zastupoval Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS).
 
Sedmičlenná smíšená družstva tvoří podle soutěžních pravidel T-Profi vždy zástupce firmy jako kapitán, tři žáci základních škol a tři středoškoláci, přičemž součástí týmu musí být alespoň jedna dívka. „Úkolem soutěžního týmu je postavit podle jednotné předlohy v časovém limitu konkrétní plně funkční technické zařízení,“ doplnil Janoušek. „Družstvo Kern-Liebers CR tak bude na jaře příštího roku hájit barvy Jihočechů v pražském celostátním finále soutěže T-Profi, jejímž hlavním iniciátorem a organizátorem je Hospodářská komora.“
 
Vedle už zmiňovaných strojírenských společností Kern-Liebers CR, MOTOR JIKOV GROUP a Groz-Beckert Czech měly v krajském kole své týmy i Robert Bosch, Brisk Tábor, E.ON Česká republika, Jihostroj Velešín, EGE, Rohde & Schwarz a Engel Strojírenská. Dva mimosoutěžní týmy, které akci dodaly mezinárodní atmosféru, vyslala do Českých Budějovic v rámci přeshraniční spolupráce Technická škola z hornorakouského Haslachu.
 
Průběh celé soutěže a funkčnost zkonstruovaného zařízení hodnotila odborná porota. Pořadateli jihočeského kola T-Profi byly už tradičně Jihočeská hospodářská komora a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
 
Vítězný celek Kern-Liebers CR byl složen z trojic žáků Základní školy Šindlovy Dvory a Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek. Pod značkou „stříbrného“ Motor Jikov soutěžili žáci Základní školy Nové Hrady spolu se svými staršími kolegy z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích. Barvy „bronzového“ Groz-Beckert Czech pak hájili školáci z českobudějovické ZŠ Pohůrecká a středoškoláci z Educanet České Budějovice...
 
Celý článek naleznete v magazínu Sondy Revue č. 12/2019. 
Pro časopis Sondy Revue klikněte na ikonku: 
  • Zdroj: Sondy REVUE + OS KOVO