• Zveřejněno: 07.06.2016
  • Autor: (muš)

Je pracovní smlouva pro brigádníky na letní nebo zimní sezónu platná, pokud je uzavřená na dobu určitou a není v ní uvedená týdenní pracovní doba? (V ostatním ujednání smlouvy je dodatek.) Jde o to, že se jedná o sezónní zaměstnání, které je podmíněno příznivým počasím, a zaměstnanec je vyplácen podle skutečně odpracovaných hodin, které vykazuje na „měsíčním výkazu práce“.

Pracovní poměr založený pracovní smlouvou má svá pravidla stanovená zákoníkem práce. V § 34 jsou uvedený podstatné náležitosti pracovní smlouvy, nezbytné ke vzniku pracovní smlouvy. Jsou to:

a) druh práce na který je zaměstnanec přijímán,
b) místo výkonu práce,
c) den nástupu do práce.
Kromě toho lze v pracovní smlouvě dohodnout další podmínky, na kterých mají účastníci zájem. Kterákoliv ze smluvních stran může považovat za důležité i jiné náležitosti, např. výši mzdy, délku a rozvržení pracovní doby, zkušební dobu nebo zda se jedná o pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud by si smluvní strany v pracovní smlouvě dohodly podmínky, které jsou v rozporu s právním předpisem nebo jimiž by se zaměstnanec předem vzdával svých práv, byla by tato část smlouvy neplatná. Ostatní části smlouvy by zůstaly nedotčeny.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že ani výše mzdy, ani délka pracovní doby nejsou podstatnými náležitostmi pracovní smlouvy. V § 37 však zákoník práce stanoví, že pokud neobsahuje pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru; to platí i o změnách těchto údajů. Informace musí obsahovat:
a) jméno, popřípadě jména a příjmení zaměstnance a název a sídlo zaměstnavatele, je-li právnickou osobou, nebo jméno, popřípadě jména a příjmení a adresu zaměstnavatele, je-li fyzickou osobou,
b) bližší označení druhu a místa výkonu práce,
c) údaj o délce dovolené, popřípadě uvedení způsobu určování dovolené,
d) údaj o výpovědních dobách,
e) údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení,
f) údaj o mzdě nebo platu a způsobu odměňování, splatnosti mzdy nebo platu, termínu výplaty mzdy nebo platu, místu a způsobu vyplácení mzdy nebo platu,
g) údaj o kolektivních smlouvách, které upravují pracovní podmínky zaměstnance, a označení smluvních stran těchto kolektivních smluv.
Jestliže tedy informace o mzdě a o pracovní době dal zaměstnavatel zaměstnanci - brigádníkovi jinou písemnou formou, nejedná se o porušení zákoníku práce.
  • Zdroj: e-sondy.cz