• Zveřejněno: 26.10.2015
  • Autor: (zr)

Jak je to s doručením výpovědi zaměstnanci, jaký postup musí zaměstnavatel dodržet?

Výpověď musí být zaměstnanci doručena do vlastních rukou, jinak je neplatná. V § 334 zákoníku práce, který upravuje doručování, je uvedeno:

Doručení výpovědi osobně
zaměstnance, jemuž je výpověď určena, upozorní, že pokud výpověď odmítne převzít a zaměstnavateli to potvrdí svědek, který byl přítomen doručování, považuje se výpověď za doručenou (viz § 334 odst. 3 zákoníku práce). Upozornění: Někteří zaměstnanci se mylně domnívají, že pokud výpověď či okamžité zrušení pracovní poměru nepřevezmou, nic se neděje, neběží žádné lhůty atd. To je ale zásadní omyl! Jak je výše uvedeno, pokud zaměstnanec odmítne výpověď převzít, považuje se za doručenou. Zaměstnanec ji nemá a proto mu ani není známo, z jakého důvodu my byla dána. Co je ale nejpodstatnější, běží lhůta (dvouměsíční) stanovená k uplatnění neplatnosti výpovědi u soudu. Jestliže tato lhůta uplyne, zaměstnanec již nemá možnost u soudu uspět, i kdyby výpověď byla evidentně neplatná.


Doručení výpovědi poštou
doporučené zásilky s doručenkou do vlastních rukou. Jestliže zaměstnanec nepřevezme výpověď, která mu byla doručována prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, považuje se za doručenou uplynutím posledního (desátého) pracovního dne lhůty stanovené k vyzvednutí (§ 336 odst. 4 zákoníku práce). Dále se považuje za doporučenou, pokud ji zaměstnanec odmítne od provozovatele poštovních služeb převzít. O následcích odmítnutí převzetí musí být zaměstnanec poučen (opět viz stejné ustavení zákoníku práce).
Zaměstnanec nezmaří účinky doručení, pokud se prokáže, že v době doručování poštou, se v místě doručení nezdržoval, protože byl např. v lázních, na zahraniční dovolené, v nemocnici atd.

 


 

  • Zdroj: e-sondy.cz