• Zveřejněno: 12.02.2016
  • Autor: (muš)

Celozávodní dovolenou jsme měli od 3. 8. 2015 do 14. 8. 2015, ale jelikož pracuji v nepřetržitém provozu, nastoupili jsme již 10. 8. 2015 na svou směnu. Ten den jsem byla na odběru krevní plazmy a měla tudíž zákonné volno, přesto mi ředitel dal na ten den dovolenou a volno neuznal. Je to v pořádku?

Podle § 203 odst. 2 písm. d) zákoníku práce přísluší zaměstnanci k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Jestliže jste měla na den, kdy jste se podrobila odběru krevní plazmy, již rozepsanou směnu, pak vám vznikl nárok na pracovní volno podle výše uvedeného § 203 odst. 2 písm. d) zákoníku práce. Zaměstnavatel tedy nepostupoval správně.
Jiná situace by byla, pokud byste se podrobila odběru krevní plazmy v době, kdy jste čerpala dovolenou. V tom případě by byl postup zaměstnavatele správný, protože v souvislosti s odběrem krve (krevní plazmy) se dovolená nepřerušuje. Kdy se dovolená přerušuje, stanoví zákoník práce v § 219 odst. 1 a jsou to tyto situace:

- nastoupí-li zaměstnanec během dovolené vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení v ozbrojených silách,
- byl-li uznán dočasně práce neschopným nebo ošetřuje-li nemocného člena rodiny, dovolená se mu přerušuje; to neplatí, určil-li zaměstnavatel čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny nebo na dobu výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení na žádost zaměstnance,
- dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.

  • Zdroj: e-sondy.cz