• Zveřejněno: 21.08.2015
  • Autor: (str)

Chystám se odejít na mateřskou dovolenou. Ještě před nástupem na mateřskou bych si chtěla vyčerpat dovolenou za kalendářní rok. Před nástupem na mateřskou ale nebudu mít v roce 2015 odpracovaných 60 dnů. Můžu i přesto dovolenou čerpat? Je zaměstnavatel povinen mi dovolenou dát?

Podle ustanovení § 217 odst. 2 zákoníku práce může zaměstnavatel určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

Jestliže před nástupem na mateřskou dovolenou nebudete mít v roce 2015 splněny podmínky pro vznik práva na dovolenou za kalendářní rok (odpracování alespoň 60 pracovních dnů, jak je správně uvedeno v dotazu), velmi pravděpodobně je splníte následně v důsledku čerpání mateřské dovolené. Podle ustanovení § 216 odst. 3 zákoníku práce se totiž doba čerpání mateřské dovolené pro účely vzniku práva na dovolenou považuje za odpracovanou dobu. V rámci 28 týdnů mateřské dovolené tedy pro účely vzniku práva na dovolenou odpracujete více než 60 směn a dojde tím v roce 2015 ke splnění podmínky pro vznik práva na dovolenou za kalendářní rok. Právo na dovolenou vznikne v rozsahu, který odpovídá plné výměře dovolené za kalendářní rok uplatňující se u zaměstnavatele.
Ačkoli tedy před nástupem na mateřskou dovolenou nebudete mít splněné podmínky pro vznik práva na dovolenou za kalendářní rok v roce 2015, může zaměstnavatel s ohledem na okolnosti předpokládat, že tyto podmínky budou do konce roku 2015 splněny. Ve smyslu výše citovaného § 217 odst. 2 zákoníku práce tedy může zaměstnavatel vaší žádosti vyhovět a určit vám ještě před nástupem na mateřskou dovolenou čerpání dovolené za kalendářní rok v rozsahu, který odpovídá celkové výměře práva na dovolenou za kalendářní rok u zaměstnavatele.
Zaměstnavatel ovšem není povinen vaší žádosti vyhovět. Obecně platí, že o době čerpání dovolené, kromě výjimečných případů, rozhoduje zaměstnavatel, který je povinen přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance, ale nemusí jeho případné žádosti o konkrétní dobu čerpání dovolené vyhovět. Čerpání dovolené předtím, než vznikne na tuto dovolenou právo podle § 217 odst. 2 zákoníku práce, musí být v tomto kontextu chápáno jako možnost, nikoli povinnost zaměstnavatele.
Zda tedy za daných okolností dojde nebo nedojde k čerpání dovolené za kalendářní rok, záleží na dohodě mezi vámi a zaměstnavatele, resp. na rozhodnutí vašeho zaměstnavatele. S ohledem na pravidlo, podle kterého je zaměstnavatel povinen při určování čerpání dovolené přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance (§ 217 odst. 1 věta druhá zákoníku práce), lze konstatovat, že pokud tomu nebrání provozní důvody, měl by vaší žádosti vyhovět.

 


 

  • Zdroj: e-sondy.cz