• Zveřejněno: 10.01.2017
  • Autor: (zr)

V našem podniku byly nainstalovány nášlapné WC (tzv. turecké záchody). Neporušil tím zaměstnavatel nějaký předpis týkající se toho, jaké toalety musí na pracovišti být?

V § 54 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., je uvedeno:
„Sanitárním zařízením pracoviště se rozumí šatna, umývárna, sprcha a záchod. Prostor sanitárního zařízení musí mít světlou výšku nejméně 2,30 m; pokud je jeho plocha větší než 30 m2, musí být nejméně 2,50 m. Provedení a vybavení sanitárního zařízení pracoviště musí odpovídat příslušné technické normě upravující požadavky na provedení a vybavení šaten, umýváren a záchodů.“
Jedná se o Českou technickou normu č. 73 4108. Ta stanoví, že musí být záchodové kabiny - a tou se rozumí samostatný oddělený prostor se záchodovou mísou. O tzv. tureckých záchodech norma nemluví.
V tomto smyslu jednejte se zaměstnavatelem. Pokud u vás působí odborová organizace, požádejte ji o pomoc. Jestliže zaměstnavatel nebude výše uvedenou normu respektovat, máte možnost se obrátit na příslušný oblastní inspektorát práce, který má oprávnění provádět u zaměstnavatelů kontroly nad dodržováním pracovněprávních předpisů a ukládat pokuty. Adresu naleznete např. na internetové adrese www.suip.cz. Oblastní inspektorát práce je povinen zachovat mlčenlivost o totožnosti stěžovatele. Dále zde přichází v úvahu obrátit se na příslušnou krajskou hygienickou stanici.