• Zveřejněno: 31.08.2015
  • Autor: (str)

Do pracovního poměru jsem nastupoval v roce 2005. Tehdy jsem podepsal pracovní smlouvu, ve které stálo, že se mzda stanovuje výměrem, který tvoří nedílnou součást této pracovní smlouvy. Od této doby došlo několikrát k tomu, že mi zaměstnavatel předal nový mzdový výměr, který jsem vždy přijal a podepsal, vzhledem k tomu, že mzda byla proti dosavadnímu stavu vždy navyšována. Naposledy mi zaměstnavatel předložil nový mzdový výměr, kterým mi chtěl mzdu snížit. Tento výměr jsem odmítl převzít. Může mi zaměstnavatel mzdu takto snížit?

Jestliže byl mzdový výměr označen jako „nedílná součást“ pracovní smlouvy, nejde ve skutečnosti o výměr, nýbrž o smlouvu. Ač se tedy zaměstnavatel domníval, že vám stanovil mzdu výměrem, ve skutečnosti byla zahrnuta mezi smluvní ujednání a zaměstnavatel o její výši nemůže sám rozhodovat. Na změně smlouvy se totiž musí domluvit obě smluvní strany.

Na uvedeném nic nemění skutečnost, že v mezidobí došlo několikrát k úpravě výše mzdy. Jestliže byla mzda původně sjednána ve smlouvě, nemohla být změněna jednostranně. Zaměstnavatel vám předával listiny označené jako výměry. Ve skutečnosti se ale jednalo o návrhy na změnu původně sjednané výše mzdy. Pro výklad právního jednání má totiž vyšší důležitost obsah než název (označení) listiny.
Jestliže jste návrhy směřující k úpravě výše mzdy v minulosti vždy přijal, což bylo možné dovodit z toho, že jste příslušnou listinu přijal a poté jste za vykonanou práci přijímal mzdu v nové výši, došlo ve všech případech k dohodě o změně původní výše smluvní mzdy. Mylná zaměstnavatelova představa o tom, že vám mzdu mění jednostranně, na uvedeném závěru nemůže nic změnit.
Z vašeho dotazu a z výše uvedeného vyplývá, že vám zaměstnavatel předal návrh na snížení mzdy. Pokud jste tento návrh zřetelně odmítl, pak ke změně výše mzdy nedošlo a máte právo na mzdu v dosavadní výši. Pokud jste tak ještě neučinil, lze za účelem odstranění případných pochybností doporučit, abyste kromě odmítnutí převzetí listiny označené jako mzdový výměr výslovně, případně i písemně zaměstnavateli sdělil, že tuto nabídku směřující ke změně výše mzdy odmítáte a trváte na poskytování mzdy v dosavadní výši.
 

 

 

 

  • Zdroj: e-sondy.cz