• Zveřejněno: 26.10.2015
  • Autor: (zr)

Podle zápisu z provozní porady našeho oddělení (pracujeme ve velké příspěvkové organizaci) zaměstnavatel rozhodl o nepřidělení prostředky na odměny z důvodů ztráty důvěry ředitele a hrozí všem vedoucím zaměstnancům třetího stupně (jedná se o ty, kteří už pod sebou nemají žádné vedoucí zaměstnance) odvoláním, neboť údajně neuhlídali své podřízené a ti vynesli nějaké informace. Tyto informace však podle našeho názoru neměly povahu obchodního tajemství, byly pravdivé a nemohly ohrozit oprávněné zájmy zaměstnavatele. Domníváme se, že zaměstnavatel jednal protiprávně a v rozporu s dobrými mravy. Kdo je v právu?

Podle mého názoru tzv. ztráta důvěry není důvodem pro neposkytnutí nenárokových složek platu. Na nenárokové složky platu sice není právní nárok, ale jejich nepřiznání nebo snížení musí být odůvodněno pouze důvody uvedenými v § 110 zákoníku práce. Zaměstnavatel v tomto případě tedy nepostupoval podle zákoníku práce.

Vzhledem k tomu, že se ve vašem případě jedná o příspěvkovou organizaci, u některých vedoucích zaměstnanců je pracovní poměr založen jmenováním. Vyplývá to z § 33 zákoníku práce. Pokud byl pracovní poměr založen jmenováním, může být zaměstnanec z funkce odvolán, a to i bez udání důvodů.
 

  • Zdroj: e-sondy.cz