• Zveřejněno: 10.01.2017
  • Autor: (ds)

Mám dotaz k nabytí právní moci rozsudku o rozvodu manželství. Rozsudek byl vyhlášen dne 16. 4. 2016, přičemž manželé se na místě vzdali odvolání. Což je v rozsudku uvedeno. Rozsudek byl následně doručen dne 5. 5. 2016, bez razítka s uvedením nabytí právní moci. Musím si pro další jednání s úřady zajistit doložku o nabytí právní moci, nebo je rozsudek pravomocný vzhledem k tomu, že se oba účastníci vzdali odvolání?

Odpověď na váš poměrně zásadní dotaz je upravena v zákoně č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů. Ustanovení § 207 odst. 1 zní: „Vzdát se odvolání je možno jedině vůči soudu, a to až po vyhlášení (vydání) rozhodnutí.“
Vzdali-li se odvolání všichni k němu legitimovaní účastníci, tedy v tomto případě manželé u rozsudku o rozvodu manželství, nabývá rozhodnutí soudu prvního stupně právní moci ve stejný den, jako kdyby proti němu od počátku nebylo odvolání přípustné, to jest dnem doručení jeho písemného vyhotovení v pořadí poslednímu adresátu.
Je tedy rozhodující, kterému účastníku soudního řízení byl rozsudek doručen jako poslednímu, tímto dnem nabyl rozsudek o rozvodu manželství právní moci. Tuto informaci má pouze soud, který rozsudek vydal. Pro další jednání s orgány a úřady je nezbytné, abyste si nechal opatřit rozsudek doložkou právní moci. Tuto doložku vám vystaví na vaši žádost soud, který rozsudek vydal. Žádost o vyznačení doložky právní moci se podává písemně volnou formou a je k ní třeba doložit originál rozsudku, na který má být doložka právní moci vyznačena.