• Zveřejněno: 09.03.2017
  • Autor: (zr)

Jednou za tři měsíce chodím darovat krev. Nadřízený po mně chce, abych mu s dostatečným předstihem oznamoval, kdy půjdu, aby mohl naplánovat záskok na moje místo. Jak dlouho dopředu jsem povinen mu to hlásit? A jak je to s pracovním volnem a náhradou mzdy u darování krve?

V § 206 zákoníku práce je mimo jiné uvedeno:
„Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.
Překážku v práci je zaměstnanec povinen zaměstnavateli prokázat.“
Pokud jde o dárcovství krve, v § 203 odst. 2 písm. d) zákoníku práce je uvedeno:
„K činnosti dárce při odběru krve a při aferéze přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci.“