• Zveřejněno: 11.01.2016
  • Autor: (bič)

Kolegyni se nepodařilo složit poslední zkoušku na vysoké škole (ústní státní zkoušku), další pokus má až v únoru příštího roku. Jsou tady dvě možnosti, že by zůstala i nadále studentem a platila si zdravotní pojištění (sociální pojištění se v tom případě snad neplatí). Již dovršila věku 26 let. Nebo by přerušila studium a tím pádem ji vzniká povinnost nahlásit se na úřad práce, když ihned nesežene nějaké zaměstnání. Tam by za ní platil sociální a zdravotní pojištění stát a ji by nebyla vyplácena žádná podpora v nezaměstnanosti. Je to tak správně?

Zákon o zaměstnanosti stanoví, že uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není fyzickou osobou soustavně se připravující na budoucí povolání, s výjimkou uvedenou v tomto zákoně. Uvedená výjimka stanoví, že zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání, pokud fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání získala v rozhodném období (kterým se rozumí poslední dva roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Pro účely zákona o zaměstnanosti se rozumí soustavnou přípravou na budoucí povolání mj. doba prezenčního studia na vysoké škole, a to včetně prázdnin, které jsou součástí školního nebo akademického roku. Účelem vedení fyzické osoby v evidenci uchazečů o zaměstnání je zprostředkování zaměstnání, tj. vyhledání zaměstnání pro fyzickou osobu, která se o práci uchází, poradenská a informační činnost v oblasti pracovních příležitostí. Uchazeč o zaměstnání je povinen poskytovat krajské pobočce Úřadu práce České republiky součinnost při zprostředkování zaměstnání a plnit zákonem stanovené povinnosti. Osoby vedené v evidenci Úřadu práce České republiky – krajské pobočky jako uchazeči o zaměstnání jsou účastny důchodového pojištění podle zákona č. 155/1955 Sb., o důchodovém pojištění, a po dobu jejich vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání je za ně plátcem zdravotního pojištění stát podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který získal v rozhodném období, tj. v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání, zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Zákon o zaměstnanosti současně stanoví výčet náhradních dob zaměstnání, za které se ale soustavná příprava na budoucí povolání nepovažuje.

Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, mj. stanoví, že stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za nezaopatřené děti, přičemž nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře. Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, stanoví, že za nezaopatřené dítě se pro účely tohoto zákona považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání, přičemž za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje studium na středních a vysokých školách v České republice. Studiem na vysokých školách se pro účely tohoto zákona rozumí studium na vysokých školách v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Zákon současně stanoví, že pojištěnec je plátcem pojistného, pokud má na území České republiky trvalý pobyt, není uveden ve výčtu pojištěnců a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc.
Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, stanoví, že důchodového pojištění jsou účastny též osoby starší 18 let, jestliže podaly přihlášku k účasti na pojištění a účast na pojištění se týká doby jejich soustavné přípravy na budoucí povolání studiem na střední nebo vysoké škole v České republice.
Na základě výše uvedeného si musíte sama zvážit, pro kterou variantu se rozhodnete.
 

  • Zdroj: e-sondy.cz