• Zveřejněno: 07.06.2016
  • Autor: (muš)

Vlastním malou stavební firmu. Mému zaměstnanci, který podle pracovní smlouvy vykonává práci zedníka, byl od 1. 11. 2015 přiznán invalidní důchod prvního stupně. Lékařka mu vystavila posudek, že práci zedníka už vykonávat nesmí. Jelikož jinou práci pro něj nemám, na základě tohoto posudku jsem mu dal výpověď z pracovního poměru podle § 52 písm. e) zákoníku práce. On se proti tomu okamžitě odvolal: „Vzhledem k tomu, že jsem poživatelem ČID, je zaměstnavatel povinen mi zajistit vhodné zaměstnání. Výpovědní doba skončí teprve až zaměstnavatel tuto povinnost splní.“ Vyhledávám pro něj vhodná pracovní místa na internetu a nabídky mu předávám, ať si sám do těch firem zajde. Už jsem mu předal minimálně 12 takových nabídek. Všechny ale odmítl. Jak mám dál postupovat, aby se případ nevlekl donekonečna? A jakým způsobem ho mám platit?

Váš zaměstnanec i vy stále žijete v době, kdy platil starý zákoník práce, tedy zákon č. 65/1965 Sb. Ten opravdu stanovil zaměstnavateli v § 47 povinnost zabezpečit zaměstnanci se zdravotním postižením, kterým je i osoba, jíž byl přiznán invalidní důchod, jiné vhodné zaměstnání. Pracovní poměr takového zaměstnance neskončil dříve, než mu zaměstnavatel toto zaměstnání nezajistil, pokud nebyl zabezpečen důchodem.

Od 1. ledna 2007 nabyl účinnosti nový zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.), ve kterém už ustanovení o tom, že je zaměstnavatel povinen při výpovědi zaměstnanci se zdravotním postižením zajistit jinou vhodnou práci, není. To znamená, že pracovní poměr takovému zaměstnanci skončí uplynutím výpovědní doba stejně jako ostatním zaměstnancům. Výjimkou jsou pouze situace, kdy zaměstnavatel takovému zaměstnanci dal výpověď v době před 1. lednem 2007. Tam tuto povinnost zaměstnavatel stále má, a to až do doby, kdy toto nové zaměstnání zaměstnanci zajistí nebo kdy je mu přiznán invalidní důchod třetího stupně nebo kdy mu vznikl nárok na starobní důchod.
  • Zdroj: e-sondy.cz