• Zveřejněno: 19.10.2016
  • Autor: (muš)

Jsem na mateřské dovolené, která mi bude končit, a začnu čerpat rodičovskou dovolenou. Chtěla bych při čerpání rodičovské dovolené nastoupit do původního zaměstnání na stejné místo, ale pouze na poloviční úvazek. Mám po dosažení tří let věku dítěte nárok na to, aby mi zaměstnavatel umožnil vykonávat sjednanou práci opět na celý úvazek?

Nic nebrání tomu, aby zaměstnankyně, která je na rodičovské dovolené, tuto rodičovskou dovolenou přerušila nebo ukončila a začala u zaměstnavatele vykonávat práci a současně čerpala rodičovský příspěvek. Nemůže však současně čerpat rodičovskou dovolenou a vykonávat stejnou práci u původního zaměstnavatele v pracovním poměru.
Pro výkon této práce není nutné uzavírat novou pracovní smlouvu, lze tak učinit dodatkem k pracovní smlouvě, pokud jsou podmínky sjednané v pracovní smlouvě jiné (např. kratší pracovní doba nebo jiný druh práce) než před nástupem na mateřskou a rodičovskou dovolenou. V tomto dodatku lze rovněž sjednat, že kratší pracovní doba se sjednává pouze do doby dovršení tří let věku dítěte, na které zaměstnankyně čerpá rodičovský příspěvek.

  • Zdroj: e-sondy.cz