• Zveřejněno: 05.10.2015
  • Autor: (str)

Jsem členem odborové organizace. Zajímalo by mě, jak se posuzuje doba strávená na schůzi této odborové organizace, když mám například směnu od 18.00 do 6.00 hod. a schůze odborů se koná od 14.00 do 17.00 hod. Se zaměstnavatelem se nemůžeme shodnout na tom, zda mi za tuto dobu přísluší přesčasový příplatek. Podle mého názoru jednoznačně ano, když se jedná o dobu mimo plánovanou směnu.

V prvé řadě záleží posouzení vaší otázky na tom, zda účast na odborové schůzi lze podřadit mezi činnosti spadající mezi výkon funkce člena orgánu odborové organizace ve smyslu § 203 odst. 2 písm. a) bod 1 zákoníku práce, anebo jde o výkon jiné odborové činnosti podle § 203 odst. 2 písm. b) zákoníku práce. Jste-li členem orgánu odborové organizace, a pokud se schůzka týkala výhradně záležitostí souvisejících se zastupováním zájmů zaměstnanců zaměstnavatele, u kterého vaše odborová organizace působí, šlo o výkon funkce člena orgánu odborové organizace. Byly-li předmětem schůzce jiné záležitosti související například s činností odborového svazu, jehož členem vaše odborová organizace je, pak se jednalo o jinou odborovou činnost.

Pro výkon funkce člena orgánu odborové organizace přiznává zákoník práce zaměstnancům právo na pracovní volno s náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku. Výkon jiných odborových činností řadí zákoník práce mezi překážky, při nichž zaměstnanci přísluší právo na pracovní volno bez náhrady mzdy.
Překážky v práci související s činností v odborových organizacích řadí zákoník práce mezi překážky v práci z důvodu obecného zájmu.
Podle ustanovení § 200 zákoníku práce platí, že činnosti, které jsou předmětem překážky v práci na straně zaměstnance z důvodu obecného zájmu, mají být vykonávány především mimo pracovní dobu, tedy v době odpočinku zaměstnance tak, aby nedošlo k jejich kolizi s povinností vykonávat práci v předem rozvržené směně.
Pokud se tedy účastníte schůze odborové organizace konané mimo vaší pracovní dobu, naplňujete tím uvedené pravidlo a provádíte činnosti konané v obecném zájmu mimo vaši pracovní dobu. Vzhledem k tomu, že tato činnost nezasahuje do plánované směny, nedochází v této souvislosti k žádnému zásahu do vašeho práva na mzdu a zaměstnavatel vám tedy nebude muset poskytovat žádnou její náhradu. Nemůže vám vzniknout ani právo na jakýkoli příplatek.
Pro případ, že by naplánovaná schůze zasáhla do pracovní doby, muselo by se na základě výše popsaných východisek posoudit, zda jde o výkon funkce člena orgánu odborové organizace, nebo jinou odborovou činnost. Na základě toho by se pak zjistilo, zda máte právo na pracovní volno s náhradou mzdy, anebo jen na pracovní volno neplacené.
 

  • Zdroj: e-sondy.cz