• Zveřejněno: 19.10.2016
  • Autor: (muš)

Zaměstnanci u nás pracují ve třísměnném provozu. Jeden ze zaměstnanců byl darovat krev a dostal o tom i potvrzení od zdravotního střediska. Má za tento den nárok na náhradu mzdy, ačkoliv to nebyl den, na který měl určenou směnu?

Podmínky pro poskytování pracovního volna s náhradou mzdy nebo platu stanoví zákoník práce v § 203 odst. 2 písm. d). Zde je uvedeno, že k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby.
Z uvedeného tedy vyplývá, že od doby, kdy zaměstnanec nastoupí cestu k odběru krve, má v rozsahu 24 hodin, pokud mu v této době zasáhne část tohoto volna do pracovní doby, nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu. Nedojde-li k odběru, poskytne se pracovní volno jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci. Pracovní volno se poskytuje ve výši průměrného výdělku. Refundace mzdy se při dárcovství krve neposkytuje a náhrada jde k tíži zaměstnavatele.
Příklad:
Zaměstnanec nastoupil cestu k odběru krve 27. května v 7.30 hod., odběr trval od 9.30 do 10.30 hod a cesta z odběru krve od 11 do 11.30 hod. Pracovní směna zaměstnance podle rozpisu směn začínala 27. května ve 22 hodin a trvala do 6 hodin 28. května. Doba 24 hodin od nástupu cesty je od 7.30 hod. 27. května a končí v 7.30 hod. 28. května. Zaměstnanec má tedy nárok na pracovní volno s náhradou mzda za směnu od 27. května od 22 hodin do 6 hodin 28. května.

  • Zdroj: e-sondy.cz