• Zveřejněno: 26.10.2015
  • Autor: (zr)

Pracujeme u zaměstnavatele dvě skupiny zaměstnanců a střídáme se ve dvousměnném provozu. K souběžnému výkonu práce zaměstnanců z navazujících směn nedochází. Zaměstnavatel nám směny nařizuje velice nepravidelně, a sice tak, že třeba jedna skupina má tři týdny ranní a až ten poslední týden odpolední. Nemáme tedy pravidelné střídání např. po týdnu. Je vůbec možné, aby zaměstnanec stále chodil jen na odpolední směnu? Musí zaměstnavatel rozvrhovat směny pro obě skupiny pravidelně, např. že se každý týden přehodí? Je postup našeho zaměstnavatele v souladu se zákoníkem práce a jedná se stále o dvousměnný provoz, podle kterého máme nárok na týdenní pracovní dobu v rozsahu 38,75 hodin týdně?

Dvousměnným pracovním režimem je režim práce, ve kterém se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve dvou směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. Ve vašem případě se jedná o dvousměnný pracovní režim, délka stanovené týdenní pracovní doby tedy činí 38,75 hod.

Rozvrh směn stanoví zaměstnavatel. Právní předpisy neupravují, jakým způsobem má zaměstnavatel rozvrh směn vypracovat, musí být však zpracován písemně. I zde je však zaměstnavatel povinen zajistit rovné zacházení se všemi zaměstnanci a musí postupovat v souladu s dobrými mravy.
Na základě této zásady a tohoto výkladového pravidla by zaměstnavatel měl rozvrh směn stanovit tak, že se zaměstnanci vzájemně střídají ve směnách dopoledních a odpoledních. Nemusí to však být zcela pravidelně. Rozhodně by rozvrh směn neměl být zpracován tak, že jeden zaměstnanec bude pracovat pouze v dopoledních směnách a druhý pouze v odpoledních směnách, pokud pro to není vážný důvod.
 

  • Zdroj: e-sondy.cz