• Zveřejněno: 21.08.2015
  • Autor: (zr)

Prosím o vysvětlení rozdílu mezi přerušením dovolené a případy, kdy nelze dovolenou určit.

Přerušení dovolené je upraveno v § 219 odst. 1 zákoníku práce. Zde je uvedeno: „Nastoupí-li zaměstnanec během dovolené vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení v ozbrojených silách, byl-li uznán dočasně práce neschopným nebo ošetřuje-li nemocného člena rodiny, dovolená se mu přerušuje; to neplatí, určil-li zaměstnavatel čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny nebo na dobu výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení na žádost zaměstnance. Dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.“

K přerušení dovolené dochází ze zákona, není nutná dohoda zaměstnavatele se zaměstnancem. Výjimka je pouze v případech, kdyzaměstnavatel určí čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny nebo na dobu výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení na žádost zaměstnance. Jestliže tedy například zaměstnanec od pondělí čerpá týden dovolené a ve středu je uznán dočasně práce neschopným, dovolená se od středy přerušuje.
Doby, na které zaměstnavatel nesmí dovolenou určit, stanovuje § 217 odst. 4 zákoníku práce. Tam je uvedeno:
„Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu, ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.“
Uveďme to na příkladech.
Příklad č. 1:
Zaměstnavatel zaměstnanci určil dovolenou na jeden týden. Zaměstnanec mu před nástupem dovolené oznámí, že např. ve středu se zúčastní pohřbu prarodiče. Na středu mu zaměstnavatel může určit dovolenou jen na žádost zaměstnance. Je logické, že zaměstnanec o dovolenou na tento den žádat nebude. V tomto případě mu zaměstnavatel na středu dovolenou určit nesmí!
Příklad č. 2:
Zaměstnavatel zaměstnanci určil dovolenou na jeden týden od pondělí do pátku. Zaměstnanec mu v úterý oznámí, že se ve středu zúčastní pohřbu prarodiče. Protože se nejedná o přerušení dovolené, zaměstnanec ve středu čerpá dovolenou.
Pozn. autora:rozumný zaměstnavatel zaměstnanci ve středu poskytne náhradu mzdy z titulu překážky v práci a zaměstnanec tak ušetří jeden den dovolené.

 


 

  • Zdroj: e-sondy.cz