• Zveřejněno: 19.08.2015
  • Autor: (muš)

Umožňuje zákon dohodu se zaměstnavatelem o nevyčerpání čtyř týdnů dovolené v příslušném kalendářním roce a o možnosti jejího převedení do příštího kalendářního roku?

Zákon umožňuje dohodu zaměstnance se zaměstnavatelem o neposkytnutí alespoň jedné části dovolené v rozsahu nejméně dvou týdnů (tj. vcelku). Platí totiž, že pokud se poskytuje dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak. Jestliže by zaměstnanec nesouhlasil s tzv. rozdrobením dovolené, kdy by žádná z jednotlivých částí dovolené nečinila alespoň dva týdny vcelku, zaměstnavatel sám, bez souhlasu zaměstnance, tak učinit nemůže.
Dohoda zaměstnavatele se zaměstnancem o nevyčerpání alespoň čtyř týdnů dovolené v každém kalendářním roce (pokud na ni má zaměstnanec nárok) však možná není. Aby dovolená plnila svůj hlavní účel, tj. odpočinek po vykonané práci, zákon stanoví, že zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, čerpání alespoň čtyř týdnů dovolené v kalendářním roce, pokud na ně má nárok.

 

 

  • Zdroj: e-sondy.cz