• Zveřejněno: 11.01.2016
  • Autor: (bič)

Jaká pravidla platí pro poskytování příspěvku zaměstnavateli na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech?

Zákon stanoví, že příspěvek se poskytuje na náhradu skutečně vynaložených prostředků na mzdy nebo platy v měsíční výši 75 % skutečně vynaložených prostředků na mzdy nebo platy na zaměstnance v pracovním poměru, který je osobou se zdravotním postižením, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance, nejvýše však 8000 Kč, jde-li o osobu invalidní v prvním, druhém nebo ve třetím stupni, a nejvýše 5000 Kč, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou. Tato nová úprava se stanoví v návaznosti na začlenění osob zdravotně znevýhodněných do kategorie osob se zdravotním postižením, na jejichž zaměstnávání se poskytuje příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a to v případě, že jsou zaměstnávány na chráněném pracovním místě. Omezení výše příspěvku u osob zdravotně znevýhodněných na částku 5000 Kč je stanoveno vzhledem k menšímu rozsahu jejich zdravotního omezení.

Zákon dále stanoví, že zaměstnavatel může v žádosti o příspěvek uplatnit nárok na zvýšení příspěvku o částku odpovídající dalším nákladům vynaloženým zaměstnavatelem na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v kalendářním čtvrtletí, za které o příspěvek žádá, nejvýše však o 2000 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance, který je osobou se zdravotním postižením podle § 67 odst. 2 písm. a) nebo b) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, a nejvýše 1000 Kč měsíčně, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou. Zvýšení příspěvku podle věty první nelze uplatnit pro chráněné pracovní místo zřízené nebo vymezené mimo pracoviště zaměstnavatele nebo na zaměstnance agentury práce, který je osobou se zdravotním postižením a je dočasně přidělen k výkonu práce k uživateli. Tato nová úprava má motivovat zaměstnavatele k zaměstnávání fyzických osob s těžším zdravotním postižením. Vzhledem ke skutečnosti, že zaměstnanec agentury práce, který je osobou se zdravotním postižením, a který je dočasně přidělen k výkonu práce k uživateli, vykonává práci pro tohoto uživatele, nikoliv pro agenturu práce, se nově stanoví, aby agentuře práce nebylo na tohoto dočasně přiděleného zaměstnance poskytováno zvýšení příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě.
Zákon o zaměstnanosti od 1. ledna 2015 současně nově stanoví, že příspěvek nelze poskytovat na zaměstnance se zdravotním postižením za čtvrtletí, ve kterém byl zaměstnanec agentury práce, který je osobou se zdravotním postižením, dočasně přidělen k výkonu práce k uživateli. Vzhledem ke skutečnosti, že zaměstnanec agentury práce, který je osobou se zdravotním postižením a je dočasně přidělen k výkonu práce u uživatele, nikoliv pro agenturu práce, se nově stanoví, aby agentuře práce nebyl na tohoto dočasně přiděleného zaměstnance poskytován za příslušné kalendářní čtvrtletí příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

  • Zdroj: e-sondy.cz