• Zveřejněno: 19.10.2016
  • Autor: (zr)

Jsme zaměstnáni v nadnárodní společnosti. Pracujeme v nepřetržitém, nerovnoměrném 12hodinovém režimu s měsíční mzdou. Zaměstnavatel si nejspíše našel skulinu v zákoně. Personalista nenaplánoval směny všem čtyřem směnám na státní svátek, čímž nám naprosto účelově odňal náhradní volno. Ale jinak stále využívá statusu nepřetržitého provozu. Má na to právo?

Zaměstnavatel nemusí směny určit na svátky. Tento postup mu nelze vytknout. Měl by však postupovat v souladu s dobrými mravy, jeho postup (jednání) nesmí odporovat zákonu. Dále by měl postupovat v souladu se základními zásadami, které jsou uvedeny v § 1a zákoníku práce.
Zřejmě se mu bude obtížně prokazovat, že směny neurčil na svátky záměrně, aby nemusel hradit mzdu za práci ve svátek.
Jestliže se ve svátek nepracuje, nemůže se jednat o nepřetržitý provoz, a to bohužel pro Vás znamená, že Vaše stanovená týdenní pracovní doba činí 38,75 hod. a nikoliv 37,5 hod., protože pracujete ve dvousměnném pracovním režimu práce.
Dvanáctihodinové směny totiž nelze uplatnit ve třísměnném pracovním režimu práce (24 : 12 = 2).
Délka směny bohužel skutečně může být 12 hodin. Vyplývá to z § 83 zákoníku práce. Zaměstnavatel by však měl vyhledávat rizika práce. Vyplývá to z § 102 zákoníku práce. Jestliže se domníváte, že dvanáctihodinové směny jsou nevhodné a představují z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci riziko, doporučuji požádat o pomoc odbory. Pokud u vás odbory nepůsobí, sdělte své připomínky zaměstnavateli.
Jestliže se domníváte, že zaměstnavatel porušuje právní předpisy, máte rovněž možnost se obrátit na příslušný Oblastní inspektorát práce, který má oprávnění provádět u zaměstnavatelů kontroly nad dodržováním pracovněprávních předpisů a ukládat pokuty. Adresu naleznete např. na stránkách www.suip.cz. Oblastní inspektorát práce je povinen zachovat mlčenlivost o totožnosti stěžovatele.

  • Zdroj: e-sondy.cz