• Zveřejněno: 21.08.2015
  • Autor: (zr)

Dostali jsme k podpisu dodatek pracovní smlouvy. Mezi základní povinnosti vyplývající z pracovního poměru, dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce patří „povinnost zaměstnance hájit zájmy zaměstnavatele, zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, s nimiž přijde do styku nebo s nimiž se seznámí při výkonu prací a které v zájmu zaměstnavatele nelze sdělovat jiným osobám nebo ostatním zaměstnancům organizace, a to i po případném skončení pracovního poměru“. Porušení těchto povinností bude posuzováno jako závažné porušení pracovních povinností ve smyslu ustanovení § 52 písm. g) zákoníku práce a zaměstnavatel může pro takové závažné porušení pracovních povinností dát zaměstnanci výpověď z pracovního poměru. Poskytnutí jakých konkrétních informací by mohlo být posuzováno jako hrubé porušení pracovní kázně? Pracuji v kulturním zařízení, jednám se zákazníky a odpovídám na dotazy, které se týkají mé práce.

Dodatek k pracovní smlouvě je příliš obecný. Porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vámi vykonávané práci je nutné vždy posuzovat s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem. V tomto smyslu rozhodují soudy. Zřejmě by se mohlo jednat o informace, které by mohly vážným způsobem poškodit zaměstnavatele, např. jeho dobré jméno apod.

Doporučujeme vám zaměstnavatele požádat o konkretizaci výše uvedeného dodatku k pracovní smlouvě (správně by to měla být dohoda o změně pracovní smlouvy). Je především v jeho zájmu, aby alespoň příkladem uvedl, o které informace se zejména jedná.

 


 

  • Zdroj: e-sondy.cz