• Zveřejněno: 10.01.2017
  • Autor: (muš)

V naší firmě (jedná se o společnost s ručením omezeným) je třeba přijmout do pracovního poměru osobu jako zástup za dlouhodobě nemocnou zaměstnankyni. Jelikož nám není známa délka její pracovní neschopnosti, hodláme v pracovní smlouvě, kterou uzavřeme se zaměstnankyní přijímanou na zástup, stanovit dobu trvání pracovního poměru následujícím způsobem: „Pracovní poměr vzniká dne ..........., sjednává se na dobu určitou - po dobu pracovní neschopnosti paní XY.“ Pokud by uvedená pracovní neschopnost přešla v mateřskou, případně rodičovskou dovolenou, hodláme u zaměstnankyně přijaté na zástup v dodatku k pracovní smlouvě stanovit prodloužení této pracovní smlouvy následujícím způsobem: „S účinností ode dne ........... se dohodnutá doba trvání pracovního poměru prodlužuje po dobu mateřské/rodičovské dovolené paní XY.“ Je navrhovaný postup v pořádku?

Uvedený postup je správný. Pro sjednání pracovního poměru na dobu určitou platí, že není nutné sjednávat přesné datum, ke kterému pracovní poměr skončí. To je výhodné především tam, kde ani není známo datum, kdy skončí. Je tomu například tam, kde zaměstnavatel přijímá do pracovního poměru zaměstnance jako zástup za jiné zaměstnance, kteří odcházejí na mateřskou dovolenou nebo byli uznáni práce neschopnými. V tom případě je možné tento pracovní poměr sjednat k události, která nastane v budoucnu (skončí mateřská dovolená zaměstnankyně, skončí pracovní neschopnost zaměstnance).
Existují případy, kdy smluvní strany nemají zájem na tom, aby tento pracovní poměr trval příliš dlouho, například zaměstnankyně odcházející na mateřskou dovolenou bude čerpat rodičovskou dovolenou a pak v souvislosti s dalším porodem se bude situace opakovat. Kromě toho zákoník práce v § 39 odst. 2 stanoví, že doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Pak je vhodné sjednat například toto znění: „Pracovní poměr trvá po dobu mateřské a rodičovské dovolené paní XY, nejpozději do 28. 2. 2019.“